Protonpompremmers en psychofarmaca

  • 00Reacties (0)

Samenvatting

Protonpompremmers (PPI’s) zijn veelgebruikte geneesmiddelen en het gebruik ervan stijgt nog steeds. Ze zijn uitgebreid onderzocht, bewezen effectief en relatief veilig. De meest voorkomende bijwerkingen zijn mild en meestal wegen de nadelen (bijwerkingen) niet op tegen de voordelen (het voorkomen van maag- en slokdarmzweren en maagbloedingen). Een aantal bijwerkingen bij langdurig PPI-gebruik wordt in dit artikel toegelicht. Er blijkt weinig bewijs te zijn voor deze bijwerkingen en daarom is het advies om bij een juiste indicatie altijd een PPI voor te schrijven. Een aantal belangrijke interacties met psychofarmaca kunnen vaak voorkomen worden door te kiezen voor een andere PPI.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Nienke ten Berge
Margreet Zomer-van der Meulen
Thema Farmacotherapie
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 20 april 2018
Editie Psyfar vs - Jaargang 3 - editie 1 - 2018 | nummer 1

Leerdoelen

Na het doornemen van dit artikel

  • ben je op de hoogte van de werking en bijwerkingen van protonpompremmers;
  • weet je wat de indicaties zijn voor het gebruik van protonpompremmers en weet je dat je de indicatie voor een protonpompremmer bij je patiënten jaarlijks zou moeten evalueren;
  • ken je een aantal belangrijke interacties tussen protonpompremmers en psychofarmaca en weet je hoe je deze interacties kunt vermijden.