Kosten: € 165,- | € 125,- voor leden

Inschrijven mogelijk t/m 20 december 2022

Algemeen

Specialisme:      Psychiaters en verpleegkundig specialisten
Deelnamekosten: *      € 125,- voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 165,- voor niet-abonnees **
Accreditatie:      Accreditatie is in aanvraag bij de NVVP en het VSR.

* Prijzen zijn inclusief BTW en online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).
** Voor verpleegkundig specialisten geeft de website bij inschrijving onjuiste prijzen aan. Bent u verpleegkundig specialist? Vermeld dit bij inschrijving in het opmerkingenveld. Wij zorgen ervoor dat het factuurbedrag handmatig wordt gecorrigeerd naar het juiste tarief.

Het krijgen van een kind is in elk leven een mijlpaal. Je wilt dat dit vanaf de start voorspoedig verloopt. Met deze compacte masterclass bent u op de hoogte van de subtiele diagnostiek van depressie in de zwangerschap en de kraamtijd en tevens hoort u de meest actuele medicatie adviezen die verantwoord gegeven kunnen worden.

Deze compacte masterclass bestaat uit één middag van twee uur en een kwartier pauze; 13.30 tot 15.45 uur. De masterclass geeft u de praktische handvatten goede zorg te bieden aan de moeder en de partner, waardoor een stabiele stemming en een toekomstbestendig perspectief voor het gezin kan ontstaan.

Na afloop bent u o.a. op de hoogte van de differentiaal diagnostiek van peri-partum psychiatrische aandoeningen, herkent u het beloop, de verschijningsvormen en de nuances bij de peri-partum depressie, weet u welke antidepressiva en psychofarmaca gebruikt kunnen worden in graviditeit en lactatie en kunt u vrouwen met een peri-partum depressie behandelen door gebruik te maken van verschillende behandelingsmogelijkheden die u aangereikt hebt gekregen.

Programma

Peri-partum depressie, als de roze wolk een donkere rand krijgt
Docent: drs. Tim Walrave
Dit webinar gaat over de zwangerschapserelateerde psychiatrie, die optreedt voor, tijdens of na de bevalling. Vijf praktijkgerichte casussen bespreken de differentiaal diagnostiek, het beloop en de verdieping over de peri-partum depressie op een interactieve wijze. Eerst komt het pre conceptuele consult aan bod. Vervolgens richten we ons op de risicofactoren voor het ontstaan van een per-partum depressie/angststoornis en bespreken we het mogelijk beloop in graviditeit en lactatieperiode. De komst van de baby brengt veel hormonale, psychosociale en psychodynamische veranderingen te weeg. Een peri-partum stemmingsdaling komt frequent voor. We bespreken hoe je de peri-partum depressie herkent en we bespreken de meest optimale behandelingen, waardoor er met goede zorg voor baby, moeder en partner van de moeder, een stabiele stemming en een toekomst bestendig perspectief voor het gezin kan ontstaan.

Antidepressie
Docent: dr. Irene van Vliet
Aanvullend op de presentatie van psychiater Tim Walraven zal psychiater Irene van Vliet algemene kennis bespreken over de psychiatrische stoornissen zoals die in de besproken casuïstiek aan de orde is, en de psychofarmacotherapeutische aspecten van de behandeling. Hierbij worden de richtlijnen met betrekking tot de groepen psychofarmaca (antidepressiva en antipsychotica) gehanteerd, zoals te vinden op www.richtlijnendatabase.nl, alsmede nieuwe informatie op basis van de herziening ‘Handboek Psychiatrie en Zwangerschap’ (de Tijdstroom, 2023). Het betreft een interactieve bijeenkomst waarbij er ook ruimte is voor vragen van de deelnemers.

Sprekers