Kosten: € 320,- | € 272,- voor abonnees

Inschrijven niet meer mogelijk

Algemeen


Specialisme: Verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *    € 272,00 voor leden van Psyfar en Psyfar vs
€ 320,00 voor niet-leden 
Accreditatie: Geaccrediteerd voor 5 nascholingspunten bij het VSR

* Prijzen zijn voor het gehele programma inclusief catering en BTW.


Op donderdag 16 juni is het alweer tijd voor de zevende editie van het Psyfar vs event!  


Net als voorgaande jaren bieden we een interessant en geaccrediteerd programma, speciaal voor verpleegkundig specialisten GGZ. In drie plenaire sessies en twee praktijkgerichte, zelfgekozen workshops brengt het Psyfar vs event je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de psychofarmacologie. Zo zijn er dit jaar lezingen over het afbouwen en switchen van psychofarmaca, en het instellen van ADHD medicatie. Bij de workshoprondes kan je kiezen uit sessies over onder andere slaap en melatonine, verslaving bij ouderen en psychofarmaca bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

En bij een bijzonder evenement hoort natuurlijk een bijzondere locatie! Dit jaar vindt het Psyfar vs event opnieuw plaats tussen de wilde dieren: in het Safari Meeting Centre van dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem. 

Het belooft weer een interessante, vakinhoudelijke dag te worden! Wil jij zeker zijn van een plekje in Arnhem? Schrijf je dan snel in voor het Psyfar vs event op donderdag 16 juni!


Een greep uit de reacties van deelnemers die eerdere edities van het Psyfar vs event op locatie bijwoonden:
'Duidelijke meerwaarde voor de praktijk en voldoende afwisseling in het programma.'
'Een verademing om elkaar eindelijk weer eens live op locatie te kunnen ontmoeten.'
'Fijne benaderbare sprekers met verstand van zaken.'
'Een prachtig event op een wonderschone locatie in Arnhem.'
'Zeer interessante onderwerpen: gericht op de toekomst.'

Programma

09.00 - 09.30    Ontvangst & registratie
09.30 - 09.45    Plenaire opening
Mariëlle de Ruijter, dagvoorzitter
09.45 - 10.45    Plenaire lezing
De kunst van het afbouwen van psychofarmaca | Christiaan Vinkers
10.45 - 11.15    Ochtendpauze
11.15 - 12.15    Plenaire lezing
ADHD medicatie: het gaat om je/de instelling! | Rob Pereira
12.15 - 13.30    Lunchpauze
En de mogelijkheid om een (klein) rondje dierentuin te doen!
13.30 - 14.30    Workshopronde 1
●  Verslaving bij de 55-plusser, te oud om te stoppen? | Jolanda Hermes
●  Lichte lijven, zware gevolgen | Tamara Berends
●  Psychofarmaca en laag IQ: Protocol of maatwerk? | Jannelien Wieland
14.30 - 15.00    Middagpauze
15.00 - 16.00    Workshopronde 2
●  Melatonine behandeling voor slaapstoornissen | Floor van Oosterhout
●  Klinisch redeneren | Denise Hack
●  Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie; een nieuwe richtlijn | Irene van Vliet
16.00 - 16.15    Wisselpauze
16.15 - 17.15    Plenaire afsluiting
Kus de cactus: de weg naar luisterend leiderschap | Frans Reichardt (de klantenluisteraar)
17.15 - 18.00    Afsluitende borrel

 
Uitleg workshoprondes
Iedere docent verzorgt één workshop op locatie, en één workshop online. Als deelnemer op locatie volg je de workshops dus alleen met deelnemers die eveneens fysiek op het event aanwezig zijn. Zodoende kun je één workshop kiezen uit de workshops die onder ronde 1 vallen, en één workshop uit het lijstje uit ronde 2. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via evenementen@prelum.nl.


Inhoud

Plenaire opening

Plenaire opening door dagvoorzitter Mariëlle de Ruijter.

16 juni 2022
Plenaire lezing | De kunst van het afbouwen van psychofarmaca

Het afbouwen van medicatie krijgt helaas veel minder aandacht dan het starten ervan. Gelukkig komt daar verandering in. Tijdens deze plenaire lezing vertelt Christiaan Vinkers over wat er bekend is over de drie kernvragen als het gaat om stoppen: wie kan stoppen, wanneer te stoppen en hoe te stoppen? Hij neemt daarbij verschillende psychofarmaca onder de loep: o.a. antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines en stemmingsstabilisatoren worden besproken.

16 juni 2022
Plenaire lezing | ADHD medicatie: het gaat om je/de instelling!

Hoe stel je samen met je 'patiënt' de medicatie zo in dat de voordelen opwegen tegen de potentiële nadelen? Hierbij ben jij de deskundige en heeft de patiënt de autonomie binnen bepaalde grenzen om de finetuning ter hand te nemen. Onzekerheid over mythes die de ronde doen op sociale media zorgen er soms voor dat er een schadelijk 'patient-delay' ontstaat. Heldere uitleg en goede en snelle communicatie bevorderen de adherence sterk. Als de eerste keuze niet werkt heb je nog minstens 3 kansen!

16 juni 2022
Workshop 1.1 | Verslaving bij de 55-plusser, te oud om te stoppen?

Middelenmisbruik bij ouderen is heel divers; de vitale 55-jarige met somberheidsklachten en een hypertensie die elke avond een fles wijn drinkt of een kwetsbare 76-jarige met de wens tot traumabehandeling, die opiaten op recept gebruikt in verband met polyneuropathie na chemobehandelingen. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op somatische en psychiatrische comorbiditeit en daarbij ook polyfarmacie. Dit maakt het herkennen van een verslaving bij ouderen complex. Middelenmisbruik kan de diagnostiek en behandeling van psychiatrische en somatische aandoeningen flink in de weg staan. Denk aan alcohol, benzodiazepinen, opiaten en cannabis en vergeet ook een gokverslaving niet. Tijdens deze workshop krijg je o.a. antwoord op vragen als: Wat zijn signalen van middelengebruik en hoe maak je het bespreekbaar? Wanneer is sprake van een stoornis in gebruik, of een gedragsverslaving? Wat zijn risico’s bij het misbruik van middelen als alcohol, benzodiazepinen en opiaten? Waarom zou je kiezen voor behandeling en hoe kun je dit aanpakken?

16 juni 2022
Workshop 1.2 | Lichte lijven, zware gevolgen

In deze workshop zal de somatiek bij eetstoornissen centraal staan. Het lichaam van een patiënt met een eetstoornis heeft veel te verduren. Dit heeft ook gevolgen voor de psyche van de patiënt. Daarnaast is er in deze workshop aandacht voor welke psychofarmaca wel en welke beter niet in te zetten bij patiënt met een eetstoornis.

16 juni 2022
Workshop 1.3 | Psychofarmaca en laag IQ: Protocol of maatwerk?

In onze GGZ is er toenemend aandacht voor de groep mensen met een laag IQ. Maar wat verstaan we precies onder laag IQ? Wat is zwakbegaafdheid en is dat hetzelfde als een LVB? Vragen deze groepen om maatwerk of zijn er protocollen die je kunt volgen? En wat zijn de praktische tips? In deze workshop gaan we dieper in op het onderwerp ‘voorschrijven van psychofarmaca aan mensen met zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking’. Dit doen we met behulp van de bestaande wetenschappelijke evidentie, verhalen uit de praktijk en lijstjes met handige tips.

16 juni 2022
Workshop 2.1 | Melatonine behandeling voor slaapstoornissen

Melatonine is het ‘hormoon van het donker’ en speelt een belangrijke rol in de regulatie van het slaap/waak-ritme. Exogeen melatonine kan worden ingezet als medicijn bij bepaalde slaapstoornissen en is als ‘voedingssupplement’ vooralsnog vrij verkrijgbaar in drogist, supermarkt en webwinkel. Echter, melatonine is niet zomaar een slaappil, maar een chronobioticum dat aangrijpt op het functioneren van de biologische klok. Onjuist gebruik kan een averechts effect bewerkstelligen. Timing en dosering zijn aspecten, maar hoe bepaal je die voor de patiënt? Bij welke slaapproblemen is melatonine wel of juist niet geïndiceerd? Tijdens deze workshop wordt uitgeleged welke rol lichaamseigen melatonine speelt in de slaapregulatie en hoe deze achtergrondkennis zich vertaalt naar een adequate toepassing van melatonine als geneesmiddel bij slaapstoornissen in de klinische praktijk.

16 juni 2022
Workshop 2.2 | Klinisch redeneren

In de workshop Klinisch redeneren zullen we op een interactieve manier ingaan op de verschillende stappen die bij het redeneerproces komen kijken. We zullen beginnen met het opfrissen van de kennis over farmacokinetiek en farmacodynamiek, vervolgens gaan we in op het redeneerproces. Hierbij zullen we uiteraard de six-step als leidraad gebruiken, maar ook zullen we ingaan op verschillende handige tools die je tijdens het proces kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld bepaalde opties in het farmacotherapeutisch kompas en de ACB-calculator.

Je hebt bij deze workshop de mogelijkheid (geen verplichting) voorafgaand casuïstiek aan te leveren bij de spreker. Tijdens de workshop gaan we op interactieve wijze met deze casussen aan de slag. Casuïstiek kan tot uiterlijk vrijdag 10 juni gemaild worden aan Denise Hack via hack.n.h@gmail.com o.v.v. casus workshop klinisch redeneren.

16 juni 2022
Workshop 2.3 | Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie; een nieuwe richtlijn

Ook vrouwen die een antipsychoticum of een antidepressivum gebruiken kunnen een kinderwens hebben of zwanger zijn. Wat dan te doen? Over de risico’s en implicaties van het gebruik van SSRI’s tijdens zwangerschap en lactatie bestaat al enkele jaren een officiele richtlijn. En tevens is er een richtlijn over de benzodiazepines. Sinds eind 2021 is er nu ook een richtlijn over het gebruik van niet-SSRI antidepressiva en antipsychotica. Een belangrijke aanwinst voor psychiaters die met vrouwelijke patienen in de vruchtbare levensfase die deze middelen gebruiken van doen hebben. Na het volgen van deze workshop ben je weer up-to-date.

16 juni 2022
Plenaire afsluiting | Kus de cactus: de weg naar luisterend leiderschap

In deze interactieve plenaire afsluiting belicht Frans Reichardt met de nodige dosis humor de verborgen kracht van luisteren. Luisteren naar je patiënten, bijvoorbeeld. Om te ontwikkelen en te groeien. Waarom is luisteren soms zo lastig? Hoe til je het luisterend vermogen van je organisatie, van je team en van jezelf naar een hoger niveau? Hoe ontwikkel je een luisterende mindset en hoe word je een luisterend leider? En wat heeft die cactus hier nou mee te maken? Frans geeft je antwoord op deze en andere vragen.

Frans Reichardt, de 'Klantenluisteraar', werkt al meer dan 35 jaar in de wereld van marketing en klantgerichtheid en motiveert organisaties, teams en (zorg)professionals een luisterende mindset te ontwikkelen om hun prestaties te verbeteren en te werken aan duurzame relaties en groei. In de voorbije jaren bestudeerde hij de kracht van luisteren en werd hij een veelgevraagd spreker met al meer dan duizend optredens wereldwijd.

16 juni 2022

Sprekers

Verpleegkundig specialist GGZ | Coördinator Expertisecentrum Bijwerkingen | Hoofdredacteur Psyfar vs
Verpleegkundig specialist GGZ
Verpleegkundig Specialist GGZ
Chronobioloog | Physician Assistant Somnologie
Verpleegkundig specialist GGZ | Opleider Verpleegkundig Specialisten
De Klantenluisteraar | Spreker over klantgerichtheid & klantbeleving

Locatie

Burgers' Zoo
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem

Route plannen