Kosten: € 49,- | € 0,- voor abonnees

Inschrijven mogelijk t/m 30 september 2024

Algemeen

Datum en tijd:  Maandag 30 september van 20.30 tot 21.30 uur
Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP en het VSR

* Prijzen zijn inclusief online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, nemen Nederlandse en Vlaamse experts u mee in hun expertisegebied en gaan in op uw vragen.

Programma

Maandag 30 september 2024 | Meet the Expert
De achtergronden en behandeling van angst en OCD spectrumstoornissen: van bang naar onverschrokken - Daniëlle Cath
Met de overgang naar de DSM5 hebben belangrijke verschuivingen in de classificatie van angst- en dwangstoonissen (obsessieve-compulsieve stoornissen; OCS) plaatsgevonden. In de categorie angststoornissen is de nadruk op de fobieën komen te liggen, en de angststoornissen die met name binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie waren geformuleerd, zoals de separatie angststoornissen, zijn erbij gekomen. De dwangstoornis heeft haar eigen categorie “OCD spectrum stoornissen” gekregen.

Angst en OCS zijn deels te begrijpen vanuit een evolutionair perspectief. Angst is als fenomeen belangrijk in detectie van gevaar, en adequate angstreacties beschermen ons op de juiste momenten tegen gevaarlijke situaties. Hetzelfde geldt voor het repetitieve gedrag dat OCS kenmerkt. Echter, wanneer angstreacties te heftig zijn of ook optreden in situaties die eigenlijk niet onveilig zijn, kunnen mensen klachten ontwikkelen en sterk ingeperkt raken in hun dagelijks leven. Hoe induceerbaar zijn angststoornissen en OCD? Hoe werken onderliggende mechanismen zoals angstconditionering? Waar in de conditioneringsketen kunnen we ingrijpen met medicatie of CGT zodat we ze weer kwijt kunnen raken?

In dit webinar wordt eerst ingegaan op de achtergronden, ontstaanswijzen en voorspellers van angst en OCD, om vervolgens de behandelmogelijkheden door te nemen, inclusief nieuwe ontwikkelingen hierin. Naast psychotherapie zullen vooral de farmacotherapeutische stappen en augmentatie strategieën (met onder andere glutamaatantagonisten, en atypische antipsychotica) worden doorgenomen. Wat is tenslotte de evidentie voor gebruik van cognitieve enhancers zoals D-cycloserine, propranolol of cannabidiol? Deze onderwerpen komen aan de hand van casuïstiek aan bod tijdens het webinar.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl

Sprekers

Psychiater | Opleider psychiatrie | Bijzonder hoogleraar zorginnovatie