Kosten: € 49,- | € 0,- voor leden

Inschrijven niet meer mogelijk

Algemeen

Specialisme:      Psychiaters, (ziekenhuis-)apothekers, verpleegkundig specialisten GGZ
Deelnamekosten: *      Gratis voor abonnees van Psyfar en Psyfar vs
€ 49,- voor niet-abonnees **
Accreditatie:      Geaccrediteerd met 1 nascholingspunt bij de NVvP. Accreditatie bij het VSR is in aanvraag.

* Prijzen zijn inclusief BTW en online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).
** Voor verpleegkundig specialisten geeft de website bij inschrijving onjuiste prijzen door, namelijk de prijzen die voor psychiaters gelden. Bent u verpleegkundig specialist, dan wordt dit gecorrigeerd op de factuur die u per e-mail ontvangt.

 
Meet the Expert is een maandelijks, live, online vragenuur over een relevant deelonderwerp binnen de psychofarmacologie. Eén keer per maand, op een maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, gaan Nederlandse en Vlaamse experts in op uw vragen en casuïstiek.

Programma

Maandag 19 september 2022 | Meet the Expert
Antipsychotica - dr. Selene Veerman

In deze Meet the expert praat dr. Selene Veerman u bij over antipsychotica. Centraal staat het maken van de juiste afwegingen bij het kiezen van het juist middel om voor te schrijven, de belangrijkste bijwerkingen bij specifieke antipsychotica, adviezen bij instellen en afbouwen van antipsychotica en welke interventies helpen bij onvoldoende effect van een antipsychoticum.  

Een antipsychoticum kan om verschillende redenen worden voorgeschreven, variërend van psychose, stemmingswisselingen, tics tot agressie. Het liefste wil je dit samen met de cliënt en naasten in goed overleg starten. Om een afweging te kunnen maken bij de keuze van een specifiek antipsychoticum zijn met name de bijwerkingen bepalend. Het is belangrijk om te bespreken dat zowel op korte als op lange termijn specifieke, middelafhankelijke bijwerkingen kunnen optreden. Als een antipsychoticum onvoldoende werkzaam is, blijken antipsychotica in sommige gevallen effectiever dan anderen. Bij twee pogingen met onvoldoende effect, is vaak clozapine de beste keuze. Dit middel wordt wereldwijd echter weinig voorgeschreven. Bij zowel cliënten als behandelaars zijn bloedcontroles en vrees voor bijwerkingen de belangrijkste redenen om clozapinebehandeling uit te stellen of hier zelfs vanaf te zien. In de dagelijkse praktijk wordt een antipsychoticum vaak te ver opgehoogd of worden meerdere antipsychotica gecombineerd. Deze strategieën komen de werkzaamheid vaak niet ten goede, terwijl meer bijwerkingen optreden. Combinaties van medicijnen, die tot een andere groep behoren dan antipsychotica kunnen bij specifieke aanhoudende klachten helpend zijn.

Onder andere deze thematiek zal aan bod komen in dit webinar waarna u zoals u gewend bent de kans krijgt om uw vragen over dit onderwerp te stellen aan expert Selene Veerman.

Net als bij andere afleveringen van Meet the Expert is het ook dit keer mogelijk om vooraf uw vragen in te sturen naar evenementen@prelum.nl.

Sprekers